> Ultimul spectacol astronomic al anului

Ultimul spectacol astronomic al anului

Posted on joi, 13 decembrie 2012 | 12 Comments

     În noaptea de 13-14 decembrie vom fi martorii ultimului mare fenomen astronomic al acestui an: curentul de meteori Geminide va face spectacol pe cer.

Pământul va trece printr-o zonă a sistemului solar unde se află cantităţi mari de praf lăsate de astroidul-cometă 3200 Phaeton. Particulele de praf se aprind la contactul cu atmosfera, lăsând o dâră luminoasă pe cer, denumită popular drept "stea căzătoare".
     Majoritatea acestor stele căzătoare din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini, de unde şi numele de Geminide.
     Meteorii Geminide au ceva deosebit, precizează Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti. Ei sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, putând fi observaţi mai bine pe cer.
Geminidele pot fi observate oricând în perioada 4-7 decembrie, însă maximul curentului va avea loc în noaptea de 13-14 decembrie, la ora 01:30. Atunci, vom putea vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, din afara oraşelor.
     Şi în nopţile de după maxim vom putea observa circa 40-50 de meteori pe oră, după miezul nopţii.
     Observatorul Astronomic scrie că Geminidele sunt foarte lente şi că vom putea admira, astfel, dârele luminoase timp de o secundă sau chiar mai mult. O particulă din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35km/s. Spre deosebire, Leonidele din noiembrie au o viteză de 71km/s, iar Perseidele din august 59 km/s.
     De obicei, sursa curenţilor de meteori sunt cometele, care în apropierea Soarelui sublimează, adică trec din stare solidă în stare gazoasă, eliberând praful prins în gheaţă. În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid cu o caracteristică cometară: orbita sa ajunge în apropierea Soarelui, la doar 20 de milioane de kilometri, când eliberează praf.
     Am sa postez si doua poze pentru a va arata locul de unde vin meteorii din curentul Geminide.
     Va doresc vizionare placuta si la cat mai multe dorinte indeplinite! 

     
    Ps: AM  iti doresc ca dorintele tale sa devina realitate!:*:*:*
      

    

Comments:12

 1. Iauzi ma, interesant ce zici tu aici tinere :-? nu ma prea pasioneaza asa ceva ... dar .... INTERESANT :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Bun subiect,bravo!
  Am vizualizat cam toate postarile tale si pot sa spun ca ai subiecte interesante.Cred ca o sa imi fac si eu un blog pentru ca sigur am subiecte bune de aratat la lume.App esti dragut;)),ai prietena?
  O seara buna!:*


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-au placut postarile,te mai astept cu comentarii bune sau rele;))
   O zi buna!


   Ps: Da am si iubita;)

   Ștergere
 3. Iauzi Ionut.... baga pe felie cu Ady Ilie :)) :> ce mai stai :D :>

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu bag nimic Cip...sunt luat,ce numai tu sa fii?;))
   Ai vazut vreo stea???

   Ștergere
 4. Shit! you're taken :))


  lucky me! :P :)) :D

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.